Etablering av Sparebankstiftelsen Andebu

En motor for lokalsamfunnet

Etablering av Sparebankstiftelsen Andebu

Vi har ambisjoner om at Sparebankstiftelsen Andebu skal være en drivkraft for å utvikle gode og bærekraftige lokalsamfunn i Høyjord, Kodal og Andebu, sier styreleder John-Henry Bråvold og daglig leder Bjørn Einar Grytnes.

Sparebankstiftelsen Andebu ble etablert samtidig som Andebu Sparebank fusjonerte med Larvikbank og Skagerrak Sparebank 1. februar i år.  John Henry Bråvold er valgt til styreleder for et styre som består av 5 personer. Bjørn Einar Grytnes er ansatt som daglig leder for stiftelsen.

 

Brennende engasjement

- Bjørn Einar har jo vært helt sentral i å bygge opp de midlene stiftelsen skal forvalte. Han har inngående kjennskap til bankvesen og stiftelser samtidig som han har et brennende engasjement for Andebu, så jeg kan vanskelig se for meg en bedre kandidat til jobben, sier John Henry Bråvold.. Han leder et styret bestående av Kari Gran, Irene Rønning, Jostein Jacobsen og Anette Kjærås Firing. Selv synes Bråvold det var en ære å bli spurt om å lede styret i stiftelsen.
- Jeg er veldig Andebu-patriot og gleder meg til å bruke tida på dette, sier den nyvalgte lederen.

 

Første utdeling til høsten

Det er mange ting som må på plass for å etablere den nye sparebankstiftelsen, så første frist for gavesøknader blir høsten 2024. Deretter legger vi opp til å ha to søknadsfrister per år. Gavepolicyen legger opp til at stiftelsen vil gi gaver til tre ulike hovedformål:

  1. Prosjektgaver – støtte til nye prosjekter som gagner lokalsamfunnene
  2. Breddegaver – støtte til aktiviteter i lag og foreninger
  3. Egeninitierte gaver – prosjekter initiert av stiftelsen

Prosjektgaver kan være små og store tiltak, slik man er kjent med fra Andebu Sparebanks gavemidler tidligere. Breddegaver skal være mindre beløp som gis til ordinære aktiviteter i lag og foreninger. Den siste kategorien innebærer at stiftelsen selv kan ta initiativ til å dra i gang aktiviteter og investeringer lokalsamfunnet har behov for.

 

Ønsker innspill

- Vi ser for oss at vi i noen tilfeller vil utfordre aktører til å gjennomføre tiltak og dekke behov i lokalsamfunnene. Så i tillegg til gavesøknader tar vi gjerne imot ideer og innspill tilt tiltak som kan bidra til å utvikle Andebu, Høyjord og Kodal til gode og bærekraftige lokalsamfunn, sier Bjørn Einar Grytnes. Han sluttet etter 46 år i Andebu Sparebank og synes det er fint å kunne være med videreføre sparebanktradisjonen i Andebu, gjennom en deltidsstilling i stiftelsen.

Som eksempler på gaveformål nevner de tiltak for barn og unge og folkehelse. Kultur og kunst, klima, miljø og naturvern, humanitære tiltak og helseformål, inkluderingsprosjekter og næringsutvikling. Stiftelsen kan også støtte utdanning og forskning for eksempel på stedsutvikling i de tre soknene.

 

En halv milliard

Bankens grunnfondskapital vil være på i overkant av 500 millioner kroner ved fusjonstidspunktet. Ca halvparten av dette vil forbli som egenkapital i den nye banken. Den andre halvdelen har stiftelsen mottatt i egenkapitalbevis i Skagerrak Sparebank, dette gjør at man får årlig utbytte til gaveutdeling.

- Hvor mye vi får tilført er avhengig av resultatene til Skagerrak Sparebank. Det er altså akkurat som i «gamle Andebu Sparebank»: overskuddet går i stor grad tilbake til lokalsamfunnet. Som kunde i Skagerrak Sparebank er du med på å støtte opp om dette.